dissabte, 3 de desembre del 2011

ELS COMPTES, FINALMENT

Ahir al vespre, amb la sala Pau Casals de la Biblioteca plena però sense la presència dels representants dels partits que han estat al govern els darrers vuit anys, varem informar els ciutadans de la situació en que estaven les finances municipals el passat mes de juny, quan varem entrar al govern. Podriem parlar de desastre, de caos, de desgavell... en qualsevol cas un drama per Santa Eulàlia.

El 2003, Ind-ERC i PSC varen rebre un ajuntament sanejat, amb els comptes clars, amb les factures que s'anaven pagant puntualment i amb saldos bancaris positius de varis centenars de milers d'euros. Ara, en només vuit anys de gestió, aquests dos partits han arruïnat el poble. l'Onze de juny, quan varem prendre possessió, es devien a les entitats bancàries 5.956.715 euros i a proveïdors per factures vençudes i impagades 2.713.792 euros, quantitats que sumades a altres conceptes menors quantifica el deute municipal a 11 de juny en 9.414.936 euros. Per si això no fos prou escandalós, haig de dir que l'estalvi net del 2010 surt negatiu, per tant estem obligats a fer un pla de sanejament.

Tenim un poble empobrit per la nefasta gestió econòmica dels darrers anys dirigida per Ind-ERC i consentida pel PSC. Segur que la crisi global ho complica, però no és la crisi la culpable de la nostra situació. No hi ha cap poble del nostre entorn que tot i la crisi tingui un volum de deute com nosaltres. En el mandat anterior no es va actuar amb prudència i es va anar gastant com si la crisi no ens haguès d'afectar. Com exemple puntual tenim el de la Biblioteca, pressupostada inicialment en 2.100.000 euros però que va acabar costant-ne 3.350.000, i per poder-la inaugurar abans de les eleccions municipals i fer-se la foto, van avançar el pagament en un any i mig, naturalment sense cap tipus de descompte ni compensació.

No hi ha dret. Han deixat tants deutes que difícilment podran pagar-se en quatre anys. El que tenim clar és que durant aquest mandat no podrem fer cap inversió. Haurem de dedicar els escassos recursos a pagar factures endarrerides i demanar a tothom comprensió pels sacrificis necessaris que s'hauran de fer.

I personalment m'estranya i em dol que ahir, amb la sala Pau Casals de la Biblioteca plena de gent interessada en conèixer la situació econòmica del nostre poble no hi hagués cap representant d'Ind-ERC ni del PSC, els partits que han governat en coalició a Santa Eulàlia els darrers vuit anys. Falta d'interès? Por? Despreci? Passotisme? Però això sí, em temo que ells seran els primers en aixexar la veu contra nosaltres quan haguem de proposar mesures per redreçar la situació que han creat.

Ho tenim molt difícil, però Santa Eulàlia compta ara amb un govern seriós, compromés, responsable, que toca de peus a terra i que ha decidit fermament agafar el timó per redreçar el rumb d'aquest vaixell que s'estava enfonsant. I serà més fàcil aconseguir-ho si aquells partits que ens han portat fins aquí fan ara un un acte de responsabilitat i honorabilitat, que tothom agrairà, i es posen amb franquesa i sense reserves al costat del govern per ajudar al poble de Santa Eulàlia a sortir d'aquest forat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada