dimarts, 12 de gener del 2010

L’AJUNTAMENT NO FARÀ EL POUM

L’ajuntament de Santa Eulàlia ha renunciat definitivament a la redacció del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal que havia iniciat l’any 2004 el mateix govern d’Ind-ERC i PSC. La redacció es va suspendre l’any següent davant l’escàndol que va suposar l’anunci d’enderrocar 120 cases properes al riu Tenes per solucionar la inundabilitat de la zona. Aquella decisió dràstica, imprudent i precipitada va originar un seguit de protestes dels veïns, indignats pel perjudici econòmic que representava aquell anunci. Es van haver de desfer operacions de compravenda ja pactades, i de cop i volta aquells habitatges perdien el seu valor de mercat, ja que ningú volia comprar una casa amenaçada d’enderroc.

A partir d’aquell any, els diferents pressupostos municipals han anat recollint puntualment una partida econòmica destinada a la redacció del POUM, que mai s’ha utilitzat. Però en el pressupost de l’any 2010 aquesta partida desapareix, de manera que s’abandona formalment un dels objectius compartits per tots els grups municipals. Tots coincidíem en la necessitat de disposar d’aquella eina urbanística, però el nostre govern no s’atreveix a tirar-la endavant. Com excusa diu que la futura solució a la inundabilitat dels barris del riu i les incerteses sobre les infraestructures viàries supramunicipals (Quart Cinturó), condicionen les decisions. Mentida. Les obres d’adequació de la zona del riu ja sabem quines seran, i la reserva viària a Santa Eulàlia del Quart Cinturó, passi per on passi finalment, no s’eliminarà. En tot cas, l’any 2004 aquesta mateixa incertesa ja existia, i no va ser pas obstacle per iniciar el després frustrat redactat del POUM.

Des de l’any 2005 s’ha volgut mantenir la ficció de que els treballs del POUM s’anaven fent, amb lentitud però que s’hi seguia treballant. No és veritat. Es varen aturar i així segueix. Un altre govern, amb les idees més clares, l’haurà d’afrontar en el futur.

4 comentaris:

  1. La gent de Santa Eulàlia de Ronçana, sabem que els veïns del riu afectats pel possible enderrocament dels 120 habitatges, es van organitzar molt ràpidament. Va aparèixer tanta gent al ple de l'Ajuntament en el que s’havia d'aprovar aquella barbaritat com no s'ha vist mai. Tota la planta baixa de l'Ajuntament plena de gent intentant escoltar que es decidia a la sala de plens.

    La tensió va arribar a punts tant insospitats que l'alcalde va veure's obligat a treure el punt de l'ordre del dia en adonar-se que anaven a cometre una bestiesa tant grossa i, que més d'un veí present estava disposat a fer mal físicament a tots el membres del govern. Tanta pressió hi hagué que un regidor d'Ind-ERC, en el govern, va renunciar al càrrec en acabar aquell ple.
    Es va convocar a tots els presents a trobar-se en acabar el ple, al Centre Cívic del poble, molt més espaiós, "per explicar el que el govern municipal creia que calia fer, i parlar-ne més tranquil•lament". ¿No es podia haver pensat en parlar amb les famílies afectades, abans de dir, públicament, que el govern aprovaria tirar 120 cases a terra?
    Aquesta és la seva manera d'actuar i treballar. Sempre improvisant sobre els temes que es presenten.
    Clar i curt: fou la primera mostra del lema electoral d'Ind-ERC del 2003: "Una altra manera de fer política", a la que també s'han afegit els seus socis de govern del PSC-PSOE en les dues darreres legislatures.

    ResponElimina
  2. Efectivament: precipitació, imprudència i falta de sentit comú. El mal ja està fet, però ara hem de mirar entre tots com podem ajudar a les famílies afectades a que puguin acabar el menys perjudicades possible amb la màxima seguretat per a ells, les seves cases i les seves propietats. En això estem, veurem si l'ajuntament i l'ACA sabran estar a l'altura que els veïns es mereixen.

    ResponElimina
  3. Poden acusar al govern d'Independents-ERC de fallar en les formes, però no en el fons: ha estat la primera vegada que s'ha parlat seriosament del problema del riu. La solució aportada a l'avanç del POUM potser no era la més encertada, però ha servit per treballadar d'una vegada per totes per buscar una solució. En contraposició, què va fer CiU des de les riuades dels noranta fins el 2003 per buscar una solució? Res de res.

    ResponElimina
  4. D'acord amic Anònim, però sap quina diferència hi ha entre ara i la època de CiU? Doncs a favor cap, ja que els veïns dels barris del riu segueixen exactament igual en quant a seguretat, i en canvi desgraciadament ara les seves propietats han perdut valor de mercat a l'haver estat declarades oficialment inundables i (en el projecte d'Avanç del POUM), destinades a enderrocar-se. ¿No és vostè un dels afectats? Si ho és ja ho sabrà. I al capdevall, per fer el que sembla que es farà no calia tant rebombori, tant patiment de tantes famílies i tantes hores de tanta gent dedicades al problema. El riu necessita sobretot una bona neteja, una neteja en profunditat, repetida any rera any. Això segurament és el que es farà més alguna zona d'amortiguació d'aigua en cas de grans avingudes. En definitiva, la solució que s'hagués pres amb tota probabilitat si el govern d'aquell moment hagués plantejat el problema als veïns en lloc d'imposar una solució traumàtica, imprudent i absolutament inviable pel seu cost econòmic i el seu cost social.

    ResponElimina